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KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-397 

Issued: March 1997 

Question: Will the KBA Ethics Committee decide motions to disqualify counsel when such 
motions are referred to the Committee by the Courts of the Commonwealth? 

Answer: No. 

References: SCR 3.530; CJC Canons 3A. (4) and 3B. (3); KBA E-297 (1984). 

OPINION 

Judges may entertain and decide motions to disqualify, and Judges may also “take or 
initiate appropriate disciplinary measures against ... a lawyer for unprofessional conduct or 
which the judge may become aware.”  CJC Canon 3B. (4). Under Canon 3B. (4) a judge may 
refer a disciplinary matter to Bar Counsel [initiate a complaint]. 

Nothing in SCR 3.530 [Advisory Opinion] or in any other Rule of Court provides for the 
transfer or referral of “Motions to Disqualify” to the Ethics Committee for decision.  The 
Committee’s role is limited.  See KBA E-297 (1984).  It has no authority to hold hearings or to 
resolve disputed issues of fact.  Accordingly, the members of the Committee must decline to 
accept the transfer or referral of “Motions to Disqualify.” 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


